Σεπ
22

ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ - Μέσω ΕΣΠΑ η δημιουργία Κέντρου Αντιμετώπισης
Εκτύπωση

Η Περιφέρεια Ηπείρου με τη συνεργασία δομών που ασχολούνται με τη Νόσο ενέταξε στον προγραμματισμό της για το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου κέντρου

 

Μια ιδιαίτερα σημαντική και θετική εξέλιξη είχαμε στην Ήπειρο, σε ότι αφορά τη Νόσο Αλτσχάιμερ και την αντιμετώπισή της.

Όπως έγινε γνωστό, ήδη προχώρησαν από την Περιφέρεια Ηπείρου και δομές που ασχολούνται σε επιστημονικό επίπεδο με το Αλτχάιμερ και με την άνοια, τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία ενός Περιφερειακού Κέντρου Αντιμετώπισης του Αλτσχάιμερ και των συναφών διαταραχών.

Η Περιφέρεια Ηπείρου ενέταξε στον προγραμματισμό της για το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου κέντρου, που αναμένεται να δώσει τεράστια βοήθεια σε εκατοντάδες ασθενείς και φυσικά στους ανθρώπους που τους φροντίζουν.

Υπολογίζεται ότι στην περιοχή των Ιωαννίνων υπάρχουν περίπου 3000 άτομα με διαγνωσμένη άνοια, κάτι που σημαίνει ότι ο αριθμός των φροντιστών είναι περίπου 6000, όπως τόνισε ο ψυχίατρος Ευάγγελος Παππάς, επιστημονικά υπεύθυνος της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης.

«Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 200.000 ασθενείς με άνοια, που αναμένεται να φτάσουν τις 350.000 το 2050. Πρόκειται για μία τεράστια επιβάρυνση 1 δις το χρόνο για το κόστος φροντίδας και για μία κατάσταση όπου οι άνθρωποι χρειάζονται δομές για να μείνουν και να τυγχάνουν της απαραίτητης ιατρικής φροντίδας και υποστήριξης. Έχουμε πάντως τα πρώτα θετικά μηνύματα που είναι η απόφαση της Περιφέρειας να στηρίξει το περιφερειακό κέντρο και στόχος δικός μας είναι να ενεργοποιήσουμε και τον Σύλλογο Φίλων και Συγγενών Ατόμων με Άνοια έτσι ώστε να θέσουμε σε λειτουργία τη δομή αυτή», τόνισε ο κ. Παππάς.

Η ΕΨΕΠ στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης για τη νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς διαταραχές πραγματοποίησε χθες στο ισόγειο της Περιφέρειας Ηπείρου μία δράση ενημέρωσης του κοινού, με ενημερωτικό υλικό για την σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και τα μέτρα πρόληψης που μπορούν να βοηθήσουν στην καθυστέρηση εμφάνισης της νόσου.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px}

«Μιλάμε περισσότερο πλέον για τη νόσο, γιατί οι άνθρωποι ζουν περισσότερα χρόνια από ότι στο παρελθόν και έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις στην υγεία τους», σημείωσε ο κ. Παππάς.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος