Οκτ
08

Υπό αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας το καφενείο της ΟΑΣΗΣ
Εκτύπωση

Το αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας του εστιατορίου, του καφενείου – ζαχαροπλαστείου και του περιβάλλοντος χώρου της ΟΑΣΗΣ έθεσε το διοικητικό συμβούλιο της ΔΗΑΝΕΤΑΙ κατά την προχθεσινή συνεδρίασή του.
Λίγες ημέρες μετά τη διευθέτηση των προβλημάτων επιλεξιμότητας του έργου της ΟΑΣΗΣ στο πρόγραμμα Αστικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ, το διοικητικό συμβούλιο της δημοτικής επιχείρησης προχώρησε στον ορισμό των κανόνων λειτουργίας του χώρου.
Βασικός άξονας του πλαισίου λειτουργίας είναι ο σεβασμός στα κύρια χαρακτηριστικά του χώρου, όπως αυτά είχαν τεθεί από το αρχικό σχέδιο. Είναι χαρακτηριστικό πως θα τεθούν ρήτρες ακόμη και για τη διακόσμηση του χώρου, ενώ θα υπάρξει και πρόνοια ελέγχου για το ύψος των ανώτατων τιμών σε συγκεκριμένα προϊόντα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΗΑΝΕΤΑΙ Γιώργο Παπαδιώτη, το εστιατόριο θα αναπτυχθεί με βάση τη λειτουργία του εστιατορίου του νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΗΑΝΕΤΑΙ στο εστιατόριο της ΟΑΣΗΣ προβλέπει τη λειτουργία με βάση τη μεσογειακή, τοπική κουζίνα. Ο χώρος θα δομηθεί σε δύο επίπεδα, χωρίς όμως μόνιμα δομικά στοιχεία. Ουσιαστικά, θα διαμορφωθούν δύο τμήματα, το βασικό εστιατόριο και το τμήμα self service.
Ως προς το καφενείο αποφασίστηκε να έχει σύγχρονο χαρακτήρα, ενώ το ζαχαροπλαστείο θα αναδεικνύει και τοπικά προϊόντα. Μέχρι στιγμής έχει εκφραστεί ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του χώρου από ιδιώτες, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, καθώς και από τους «Πολίτες για την ΟΑΣΗ». Ο κ. Παπαδιώτης τόνισε πως αυτή τη στιγμή δεν θα ληφθούν αποφάσεις για τους φορείς αξιοποίησης του χώρου. Όμως, διαφαίνεται πως το εγχείρημα δεν πρόκειται να το αναλάβει ο δήμος Ιωαννιτών, τουλάχιστον όχι από μόνος του.
Επόμενος στόχος η ένταξη
Μετά την αντιμετώπιση των προβλημάτων ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ η δημοτική επιχείρηση εργάζεται πυρετωδώς για να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες. Σε συνεργασία με τη Διαχειριστική Αρχή ο δήμος Ιωαννιτών, ακολουθώντας το παράδειγμα μίας αντίστοιχης πρωτοβουλίας στην Ισπανία, πέτυχε την δυνατότητα ένταξης του έργου, που μπορεί να κριθεί επιλέξιμο με δεδομένο ότι το κτίριο που θα αποκατασταθεί, αποτελεί διατηρητέο μνημείο, άσχετα με τη μετέπειτα χρήση του.
Όπως σημείωσε ο κ. Παπαδιώτης, κρίσιμο σημείο στην διαδικασία ένταξης του έργου είναι η έγκριση της μελέτης από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, μελέτη που συντάσσεται βάση προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στο δήμο και στη ΔΗΑΝΕΤΑΙ. Ήδη, έχει ολοκληρωθεί η αρχιτεκτονική μελέτη, όπως και η μελέτη για τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, ενώ εκκρεμεί η μελέτη στατικότητας, ώστε ο φάκελος να είναι πλήρης.
Στόχος είναι η έγκριση μέσα στο επόμενο δίμηνο, ώστε να προχωρήσει το έργο σε οριστική ένταξη και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης, κάτι που δεν είχε γίνει εφικτό με βάση τη μελέτη της προηγούμενης δημοτικής αρχής για χρήση του κτιρίου ως δημοτική πινακοθήκη.
Να σημειωθεί πως ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός  του έργου επί της μελέτης ανέρχεται σε 1.600.000 ευρώ, χωρίς να αφορά τον εξοπλισμό του κτιρίου. Το έργο θα αφορά το κομμάτι της αποκατάστασης του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου.
Δίαυλος επικοινωνίας για την προστασία της Παμβώτιδας
Ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την τοπική κοινωνία και όλους τους αρμόδιους φορείς διατηρεί η δημοτική αρχή Ιωαννίνων για την ανάπτυξη δράσεων προστασίας του οικοσυστήματος της λίμνης Παμβώτιδας.
Για μια ακόμη φορά ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Παπαδιώτης επανέλαβε τη βούληση της δημοτικής αρχής για την ανάπτυξη σχετικών δράσεων σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, όπως ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας.
Ο κ. Παπαδιώτης είχε επεξεργαστεί τις θέσεις της δημοτικής αρχής, που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, αφού είχε ληφθεί η σχετική έγκριση της εκτελεστικής επιτροπής.
Οι συγκεκριμένες θέσεις προβλέπουν στόχους και μέτρα γύρω από τους υδάτινους πόρους της λίμνης αλλά και τις παρεμβάσεις στην παραλίμνια περιοχή. Ειδικός άξονας είναι η συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, αλλά και όλους τους επιστημονικούς φορείς με γνώμονα την προώθηση των διαχειριστικών επιλογών για την διατήρηση του οικοσυστήματος.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδιώτη, ο δήμος Ιωαννιτών μετά από αρκετά χρόνια απουσίας θα πρέπει να αναλάβει δράσεις μέσα από τη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς για το μέλλον της λίμνης.
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΑΖΟΥ

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος