Οκτ
08

Ερωτηματικά για τη στάση της εκπαιδευτικής κοινότητας
Εκτύπωση

Έντονα ερωτηματικά προκαλεί η στάση των αρμόδιων εκπαιδευτικών φορέων στο περιστατικό χρήσης ναρκωτικών ουσιών σε υπό κατάληψη σχολείων της πόλης και διακομιδής δύο νεαρών, ενός 24χρονου και μιας 16χρονης στο νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση.
Το περιστατικό, όπως αποκάλυψε χθες ο «Α», σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο υπό κατάληψη κτίριο του 4ου Λυκείου Ιωαννίνων. Τα δύο νεαρά άτομα έκαναν χρήση ναρκωτικών ουσιών εντός του σχολείου. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, μαζί τους ήταν ένας 20χρονος και μία 17χρονη, μαθήτρια του λυκείου, που από κοινού έκαναν χρήση.
Όπως έγινε γνωστό, ο 24χρονος και η 16χρονη μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση. Ο πρώτος νοσηλευόταν μέχρι χθες, ενώ η 16χρονη συνεχίζει να βρίσκεται στο νοσοκομείο.
Το πρωτοφανές αυτό περιστατικό για τα δεδομένα της πόλης, επισκίασε η στάση των αρμόδιων φορέων, που όχι μόνο δεν ενημέρωσαν για το συμβάν, αλλά και προσπάθησαν με τη στάση τους να το αποσιωπήσουν.
Μετά τις πρώτες πληροφορίες για το περιστατικό, καθ’ όλη τη διάρκεια της Πέμπτης οι δημοσιογράφοι αναζητούσαν σχετική ενημέρωση από τους φορείς της εκπαίδευσης, τόσο από το σχολείο, όσο και από την αρμόδια διεύθυνση. Όμως, δεν υπήρχε καμία επίσημη ενημέρωση για το περιστατικό, παρά την έντονη φημολογία πως εκτός από τα δύο νεαρά άτομα, σε αντίστοιχη κατάσταση στον ίδιο χώρο βρισκόταν και άλλοι δύο νεαροί, οι οποίοι ωστόσο δεν χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, ότι για το συμβάν δεν ενημερώθηκε η αστυνομία, που άρχισε να αναζητά τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, μετά από την ενημέρωση που είχε και τα ερωτήματα που προέκυπταν από τη δημοσιογραφική έρευνα.
Το απόγευμα της Πέμπτης η διεύθυνση του σχολείου απέστειλε έγγραφο στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το οποίο κοινοποιήθηκε στη συνέχεια στην Αστυνομική Διεύθυνση, με αναφορά στο περιστατικό, και έτσι ξεκίνησε η αστυνομική έρευνα.
Με βάση την κατάθεση της 16χρονης, οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν στα πλαίσια του αυτόφωρου τον 24χρονο και ακολούθησε κατ’ οίκον έρευνα στο σπίτι του όπου βρέθηκαν 31 γραμμάρια ινδικής κάνναβης. Από την προανάκριση, προέκυψαν και τα στοιχεία των άλλων δύο ατόμων που βρισκόταν στο σχολείο. Ακολούθησε έρευνα στα σπίτια τους και βρέθηκε μία φωτογραφική μηχανή, στην οποία ήταν κρυμμένα 30 γραμμάρια κάνναβης, με αποτέλεσμα να συλληφθούν και ο 20χρονος και η 17χρονη.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν το αντικείμενο της αστυνομικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί, ώστε να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις.
Την ίδια στιγμή, το σχολείο συνεχίζει να τελεί υπό κατάληψη και μάλιστα σε ένα τεταμένο κλίμα για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον χώρο της εκπαίδευσης, αλλά και την στάση των τοπικών εκπαιδευτικών φορέων.
Παρέμβαση από την ΕΛΜΕ
Την αντίθεση της ΕΛΜΕ σε πρακτικές που δεν τιμούν το δημόσιο σχολείο εξέφρασε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης Παναγιώτης Λαζοκίτσιος.
«Θα πρέπει να προστατεύσουμε το δημόσιο σχολείο από τέτοιες εξωσχολικές παρεμβάσεις. Κάνουμε έκκληση στην εκπαιδευτική κοινότητα να αφήσει την ανευθυνότητα στην υπουργό Παιδείας, που πυροδότησε τη σημερινή κατάσταση και εμείς με τη σειρά μας να δείξουμε υπευθυνότητα. Ο αγώνας των μαθητών βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει τις διαχωριστικές γραμμές γιατί έτσι θα χάσουν το δίκιο τους. Καλό θα ήταν να υπάρχει φύλαξη των σχολείων από σχολικούς φύλακες, αλλά αυτό είναι δουλειά της δημοτικής αρχής», κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος