Οκτ
11

Αγώνας για τη διασφάλιση των δομών ψυχικής υγείας
Εκτύπωση

Τη δεύτερη αιτία θανάτου θα αποτελεί παγκοσμίως το 2020 η κατάθλιψη, σύμφωνα με τα ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία που παρουσίασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με αφορμή τη χθεσινή ημέρα ψυχικής υγείας.
Τα στοιχεία αυτά προβληματίζουν τους επιστήμονες και τους ειδικούς, καθώς διαπιστώνουν πως μέρα με την ημέρα οι πάσχοντες από κατάθλιψη αυξάνονται έχοντας φτάσει σήμερα τα 154 εκατομμύρια παγκοσμίως. Την ίδια στιγμή, στα 25 εκατομμύρια ανέρχονται οι πάσχοντες από σχιζοφρένεια και στα 95 εκατομμύρια οι άνθρωποι που υποφέρουν από διαταραχές που σχετίζονται με το αλκοόλ.
Από την άλλη στην Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το 80% όσων πάσχουν από κατάθλιψη αναζητούν βοήθεια και λιγότερο από το 50% ζητά τελικά τη στήριξη κάποιου γιατρού.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας ο Ψυχιατρικός Τομέας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων προχώρησε χθες στη διεξαγωγή μίας ημερίδας που έφερε τον τίτλο «Επενδύοντας στην ψυχική υγεία».
Εισηγητές στην ημερίδα ήταν διακεκριμένοι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με την κοινωνική, ιατρική και οικονομική πλευρά των ψυχικών διαταραχών στην Ελλάδα.
Σε δηλώσεις του ο Καθηγητής Ψυχιατρικής και Διευθυντής του Ψυχιατρικού Τομέα Βενετσάνος Μαυρέας, αναφέρθηκε στο γεγονός πως η στήριξη των δομών ψυχικής υγείας θα πρέπει να γίνει άμεσα από την πολιτεία, καθώς παρατηρείται αύξηση των περιστατικών.
Άλλωστε είναι γνωστό, πως οι δομές ψυχικής υγείας τους τελευταίους μήνες βρίσκονται στο περιθώριο λόγω της οικονομικής κρίσης, γι’ αυτό και όπως είπε ο κ. Μαυρέας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας θα πρέπει όσοι αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα να ζητούν βοήθεια, ενώ την ίδια στιγμή οι πολιτικοί θα πρέπει να φροντίσουν για να ικανοποιηθούν οι αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν στη χώρα.
Σύμφωνα με τον κ. Μαυρέα, οι δομές ψυχικής υγείας έχουν εξασφαλισμένο προϋπολογισμό μέχρι το τέλος του 2011. Ο αγώνας που έχει ξεκινήσει είναι να διασφαλισθεί η λειτουργία τους και την ερχόμενη χρονιά. Όμως όπως αναγνώρισε μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το κονδύλι για τον προϋπολογισμό του 2012. «Δυστυχώς τα νέα που ακούω δεν είναι πολύ ευχάριστα», υπογράμμισε.
Χαιρετισμό στην χθεσινή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου απηύθυναν ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Οικονόμου και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.
Μάλιστα ο κ. Οικονόμου επανέλαβε τη θέση του για την διατήρηση της οικονομικής βοήθειας σε δομές όπως το πρόγραμμα Ψυχαργώς και το ΚΕΘΕΑ, για να στηριχθούν όσοι είναι ευάλωτοι στην κρίση και αναζητούν βοήθεια μέσα από αντίστοιχα προγράμματα.
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΑΖΟΥ

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος