Οκτ
11

Προειδοποιητική αποχή από τους δικηγόρους λόγω... μνημονίου
Εκτύπωση

Σε προειδοποιητική αποχή από τις 13 έως τις 19 Οκτωβρίου από τα καθήκοντά τους προχωρούν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, μετά την απόφαση της ολομέλειας των προέδρων, καθώς αντιδρούν στην στάση του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ψήφιση του νόμου σχετικά με την απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος.
Η δημοσιοποίηση της πρόθεσης του υπουργείου να μεταφέρει υποθέσεις των δικαστηρίων στα συμβολαιογραφικά γραφεία, βρίσκει αντίθετους τους δικηγόρους, που αναγνωρίζουν τις μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων της δικαιοσύνης και έχουν καταθέσει προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.
Όπως τονίζουν οι δικηγόροι, οι προωθούμενες αλλαγές είναι αντισυνταγματικές. «Η τρόϊκα ζητά να αποδικαστηριοποιηθούν κάποιες υποθέσεις και να δοθούν σε συμβολαιογράφους, οι οποίοι όμως είναι ιδιώτες και δεν μπορούν να ασκήσουν αυτό το καθήκον. Θα μπορούσε δηλαδή από τον θρησκευτικό και τον πολιτικό γάμο να φτάσουμε σε γάμους στα συμβολαιογραφικά γραφεία», σημείωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, Αναστασία Γιογλή.
«Εμείς θέλουμε την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στα δικαστήρια, να φύγουν κάποιες υποθέσεις από τα δικαστήρια, αλλά με προσοχή και όχι προς τους ιδιώτες, εκτός αν θέλουμε να μιλήσουμε και για ιδιωτικοποίηση της δικαιοσύνης», τόνισε.
Στις προτάσεις του δικηγορικού κλάδου για την ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης περιλαμβάνονται η επάνδρωση των δικαστηρίων με δικαστές, οι οποίοι δεν εμπίπτουν στους περιορισμούς του μνημονίου για τις προσλήψεις, η ενίσχυση της εξωδικαστικής διαμεσολάβησης, η μεταφορά υποθέσεων στους συνηγόρους του πολίτη και του δημότη, η αντικατάσταση με πρόστιμο ορισμένων μικρών παραβάσεων, και ο διαχωρισμός των τμημάτων με τα οποία ασχολείται ο κάθε δικαστής.
Στη χώρα μας εκκρεμούν χιλιάδες υποθέσεις οι οποίες απαιτούν ακόμη και δέκα χρόνια μέχρι να εκδικαστούν, παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ζητά τη λήψη μέτρων για την επίσπευση των διαδικασιών.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος