Οκτ
12

Μοναδικές οι θεραπευτικές ικανότητες της ιππασίας
Εκτύπωση

Ένα πρωτοποριακό κέντρο θεραπευτικής ιππασίας λειτουργεί από το 2008 στα Γιάννινα με μοναδικό γνώμονα την θεραπεία ατόμων που αντιμετωπίζουν κινητικά και ψυχοθεραπευτικά προβλήματα.
Το Κέντρο αυτό λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό σε νέες εγκαταστάσεις στη Γεωργική Σχολή στον Κατσικά και αποτελεί ουσιαστικά μία εξαιρετική απόδειξη του πως μπορούν να αντιμετωπιστούν με διαφορετικό τρόπο, τέτοιου είδους προβλήματα, που παρουσιάζουν αρκετά άτομα στην Ήπειρο.
Τη λειτουργία του Κέντρου παρουσίασε χθες ο τηλεοπτικός σταθμός ITV και όπως σημειώθηκε εκεί η προσαρμογή ενός προγράμματος άσκησης με βάση την επαφή με την ιππασία βοηθά τα άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα να αποκτήσουν περισσότερες δεξιότητες.
Το Κέντρο της κας Αλεξάνδρας Στεργίου επισκέφθηκε χθες η Στέγη Αυτιστικών Ατόμων Ελένη Γύρα, καθώς όπως έγινε γνωστό οι 12 ένοικοι της Στέγης, μία φορά την εβδομάδα παρακολουθούν το πρόγραμμα της θεραπευτικής ιππασίας.
Σε δηλώσεις της στο ITV η κα Αλεξάνδρα Στεργίου ανέφερε πως η θεραπεία ξεκινά από τη φροντίδα του ζώου, την εκτέλεση οδηγιών και εντολών προς αυτό και φυσικά με την ιππασία. «Αρχικά υπάρχει ένας φόβος ειδικά από τους γονείς, όμως στην πορεία το ξεπερνάνε. Το άλογο είναι επικίνδυνο ως μεγαλόσωμο ζώο, όταν όμως υπάρχουν εξειδικευμένα άτομα ο κίνδυνος αυτός σχεδόν εξαλείφεται», σημείωσε.
Από την πλευρά της η επιστημονική διευθύντρια της Στέγης «Ελένη Γύρα» Μαργαρίτα Γκογκάκη έκανε λόγο για ορατά και εντυπωσιακά αποτελέσματα στην ψυχοσύνθεση των παιδιών. «Νιώθουν ευφορία και το απολαμβάνουν. Υπήρχε στην αρχή μία ανησυχία και από τους γονείς αλλά και από εμάς, όμως στην πορεία τα παιδιά μας εξέπληξαν θετικά.
Συνεδρίες ιπποθεραπείας
Στο Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας πραγματοποιούνται και συνεδρίες ιπποθεραπείας με την οποία βελτιώνεται η ικανότητα της βάδισης και η κινητική λειτουργία ατόμων με νευρομυικά προβλήματα.
Στο Κέντρο πραγματοποιούνται ερευνητικά πρωτόκολλα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τα αποτελέσματα των οποίων έχουν ανακοινωθεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Τα προγράμματα πραγματοποιούνται με ειδικά εκπαιδευμένα άλογα και η μάθηση γίνεται μέσα από το παιχνίδι.
Το Κέντρο βρίσκεται στην Γεωργική Σχολή στον Κατσικά και διαθέτει κλειστό στίβο, ώστε οι συναντήσεις να πραγματοποιούνται ανεξαρτήτως των καιρικών συνθηκών.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος