Οκτ
12

Στα μαχαίρια για το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου Ιωαννιτών
Εκτύπωση

Ανέβηκαν οι τόνοι στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων τη Δευτέρα με αφορμή το Επιχειρησιακό Σχέδιο 2011 – 2014 του Δήμου στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου διατυπώθηκαν αλληλοκατηγορίες μεταξύ της παράταξης της πλειοψηφίας και την μείζονος αντιπολίτευσης.
Το Επιχειρησιακό Σχέδιο θέμα εγκρίθηκε μόνο από την παράταξη της πλειοψηφίας, ενώ στην εισήγησή του ο Δήμαρχος υπογράμμισε πως το Επιχειρησιακό Σχέδιο καταγράφει την υφιστάμενη κατάσταση και προσδιορίζει τους τομείς προτεραιοτήτων για τα επόμενα χρόνια, οι οποίοι θα εξειδικευτούν στις επόμενες φάσεις εκπόνησής του.
Όπως σημείωσε, το Επιχειρησιακό προσκρούει στα οικονομικά προβλήματα της χώρας, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην περικοπή πόρων από τα τακτικά έσοδα του Δήμου, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινή του λειτουργία αλλά και στην εκτέλεση μικρών έργων.
«Με δεδομένη την κατάσταση αυτή, ρίχνουμε βαρύτητα στα έργα του ΕΣΠΑ» υπογράμμισε ο κ. Φίλιος και προς την κατεύθυνση αυτή δημιουργούνται δύο βασικοί άξονες:
- Η προστασία του περιβάλλοντος και της λίμνης, με ολοκληρωμένο δίκτυο αποχέτευσης και αναβάθμιση του βιολογικού, ολοκληρωμένο δίκτυο ύδρευσης και επίλυσης του χρονίζοντος προβλήματος έλλειψης νερού.
- Αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος, με το Ρυθμιστικό το Προεδρικό Διάταγμα Λίμνης και την ολοκλήρωση των σχεδίων πόλης.
«Αποτέλεσμα αυτού του σχεδιασμού είναι τα Γιάννινα να είναι, σε σχέση με τον πληθυσμό τους, η πρώτη πόλη πανελλαδικά στις εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ.
Η άλλη πλευρά του σχεδιασμού, προβάλλει τις κοινωνικές δομές, την παιδεία και την δημιουργία θέσεων εργασίας, όπως και τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.
Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε υποδομές που εστιάζουν στην απόδοση των επενδύσεων και επιχειρούμε τη δημιουργία νέων έργων που θα στηρίξουν τους στόχους αυτούς. Κρατάμε ανοιχτές τις πόρτες της συνεργασίας με όλους τους φορείς και στηρίζουμε όλες τις υπάρχουσες υποδομές, ώστε η πόλη να μην αποτελέσει μέρος του προβλήματος, αλλά να ασκηθεί μία πολιτική ώστε να αποκτήσει αυτοδυναμία κινήσεων και στήριξης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών», τόνισε στην εισήγησή του ο Δήμαρχος.
Κόντρα … «ΑΑΑ»
Αμέσως μετά την εισήγηση του Δημάρχου, η δημοτική σύμβουλος της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Άννα Ασημακοπούλου εισηγήθηκε τις θέσεις της παράταξης, εξαπολύοντας δριμεία κριτική στην δημοτική αρχή καταλογίζοντάς της αναξιοπιστία, απραξία και αναλγησία. Όπως υποστήριξε, η δημοτική αρχή δεν υλοποίησε τις προεκλογικές τις δεσμεύσεις για την μείωση των δημοτικών τελών, για την Κενάν Μεσσαρε ή την επίλυση των προβλημάτων στη Γαριβάλδη, ούτε προχωρά στον σχεδιασμό νέων έργων για την πόλη.
Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο Δήμαρχος Φ. Φίλιος, τονίζοντας πως το μόνο που παρέλαβε ήταν ένας Δήμος σε «ολοσχερή κατάπτωση» και χρέη δεκάδων εκατομμυρίων.
«Δουλειά δεν κάνατε, ούτε θα την κάνατε. Το μόνο που πράξατε ήταν να χρεώσετε το δήμο. Να χρεώσετε όλους τους Γιαννιώτες με 1000 ευρώ και να είστε περήφανοι γι΄ αυτό» ανέφερε μεταξύ των άλλων ο κ. Φίλιος, «επιστρέφοντας» τις κατηγορίες για απραξία, αναξιοπιστία και αναλγησία.
«Ούτε δημοτικούς συμβούλους της παράταξής σας δεν πληρώσατε, για τα συσσίτια χρωστάτε 300.000 ευρώ και τα περισσότερα τα έτρωγαν σκυλιά και γάτες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος και πρόσθεσε «τώρα εγκαλείται εμάς γιατί δεν μειώνουμε τα τέλη, όταν εσείς τα ανεβάσατε στα ύψη;»
Για Στρατηγικό Σχέδιο που βασίζεται στο καπιταλιστικό μοντέλο ανάπτυξης και όχι στις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, έκανε λόγο ο Δημοτικός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δημήτρης Τασούλας, αναφερόμενος σε επιμέρους τομείς, ενώ την διαφωνία τους με τον προσανατολισμό του σχεδίου εξέφρασαν και οι επικεφαλής της ΔΡΑΣΥ Στ. Σκοπούλης και της παράταξης «3 Κλικ Αριστερά», Χρ. Μαντάς, που ζήτησε ξεχωριστή συνεδρίαση.
Εγκρίθηκε η σύμβαση
για τον ΧΥΤΑ
Η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου ενέκρινε την προγραμματική σύμβαση του Δήμου με τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων και την Περιφέρεια, για την λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό, μετά την εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Θ. Μπέγκα.  «Ο Δήμος επικουρεί τον Φορέα ώστε να λειτουργήσει το έργο, το οποίο είναι απαραίτητο για το Νομό μας», υπογράμμισε ο κ. Μπέγκας, προσθέτοντας ότι άμεσα θα προχωρήσει και το ζήτημα της ανακύκλωσης σε συνεργασία με τους υπόλοιπους δήμους του Νομού.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο κ. Μαντάς ζήτησε την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων για την διασφάλιση όλων των όρων λειτουργίας του έργου.
Απαντώντας σε ερώτημα του κ. Γκόντα, ο Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι η καθυστέρηση στην έναρξη της αποκατάστασης της χωματερής οφείλεται στην αναντιστοιχία που προέκυψε μεταξύ μελέτης και προϋπολογισμού, με έλλειμμα μια μεμβράνη που κοστίζει ένα εκατομμύριο ευρώ. Μετά την συνεργασία που υπήρξε με την Περιφέρεια Ηπείρου, την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή βρέθηκε τεχνική λύση και το έργο θα προχωρήσει σύντομα, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, που δεν αποδέχθηκε τις αιτιάσεις για αδράνεια της δημοτικής αρχής στο θέμα.
Δ. Τασούλας : «Η Δ.Α
οφείλει να απολογηθεί»
Την διαφωνία του με την απόδοση της διαχείρισης του ΧΥΤΑ από ιδιώτη, σημείωσε και σε χθεσινές του δηλώσεις ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Δ. Τασούλας, ο οποίος επέκρινε συνολικά τη στάση της δημοτικής αρχής.
«Επί μέρες πανηγύριζαν για τη δημιουργία του αναχρονιστικού ΧΥΤΑ για να αποκαλυφθεί αυτό που λέγαμε από την πρώτη στιγμή: Καμία σχέση δεν έχει αυτή η επιχείρηση με το περιβάλλον. Είναι μια τεράστια επιχείρηση που θα πληρώσουν οι Γιαννιώτες για να βγάλει χρήματα ένας επιχειρηματίας. Μόνοι τους παραδέχονταν ότι ο δήμος μπορεί να διαχειριστεί το ΧΥΤΑ, μόνοι τους υπογράφουν σύμβαση για να δίνουν το 2% των ΚΑΠ στον ανάδοχο», σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε ακόμη στα δημοτικά τέλη, αλλά και την εργασιακή εφεδρεία.
Κατά την συνεδρίαση, ο κ. Τασούλας ρώτησε τον Δήμαρχο αν θα παραδώσει λίστες με ονόματα εργαζομένων και ο κ. Φίλιος απάντησε αφενός πως κανένας υπάλληλος δεν πληροί τις προϋποθέσεις εκτός από αυτούς που ούτως ή άλλως θα συνταξιοδοτηθούν, και αφετέρου πως το Υπουργείο έχει όλα τα στοιχεία μετά την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων.
«Η Δημοτική Αρχή οφείλει να απολογηθεί στους Γιαννιώτες για την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου», τόνισε ο κ. Τασούλας, καλώντας το λαό να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να συμμετέχει στην απεργία της 19ης Οκτωβρίου.
«Τόσο η δημοτική αρχή, όσο και η αντιπολίτευση της ΝΔ κόπτονται ιδιαίτερα για τους θεσμούς και τις διαδικασίες τα οποία σέβονται μόνο όταν δεν υπάρχει φωνή διαφωνίας. Κανένας άνεργος, χαμηλόμισθος, χαμηλοσυνταξιούχος, δεν οφείλει να σεβαστεί κανένα θεσμό που τσακίζει κάθε έννοια δικαιώματος και τον φορτώνει με ακόμη περισσότερα βάρη», σημείωσε.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος