Δεκ
07

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ημιτελής η απόφαση του υπουργείου για τα διόδια
Εκτύπωση

- Η Περιφερειακή Αρχή επιμένει στο θέμα της ελεύθερης διέλευσης από τα διόδια σε Εγνατία και υποθαλάσσια ζεύξη Πρέβεζας- Ακτίου, και υπενθυμίζει πως θα συνεχίσει τον δικαστικό αγώνα- Αναγκαία η καθιέρωση των ηλεκτρονικών - αναλογικών διοδίων

 

Στο μείζον θέμα της ελεύθερης διέλευσης κατοίκων της Ηπείρου από τα διόδια της Εγνατίας Οδού, αλλά και από την υποθαλάσσια ζεύξη Πρέβεζας – Ακτίου, επανέρχεται η Περιφέρεια Ηπείρου, μετά τις τελευταίες αντιδράσεις που υπήρξαν.

Η Περιφέρεια και προσωπικά ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, έχουν αφήσει να φανεί εδώ και καιρό πως δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν ούτε βήμα πίσω και να συνεχίσουν να διεκδικούν το καλύτερο δυνατό για τους κατοίκους της Ηπείρου, κάτι που αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά και από τη νέα ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση για τη δικαστική προσφυγή της Περιφέρειας, σημειώνεται αρχικά πως η Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου έχει τοποθετηθεί δημόσια και κατ’ επανάληψη για το ζήτημα των διοδίων στις οδικές συνδέσεις που έχουν κατασκευαστεί ως δημόσια έργα, ήτοι στην Εγνατία Οδό και στην υποθαλάσσια ζεύξη Ακτίου.

«Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών για την απαλλαγή των κατοίκων της Π.Ε. Θεσπρωτίας και του Δήμου Μετσόβου, είναι ευπρόσδεκτη, αλλά ημιτελής και για το λόγο αυτό, όπως έχει ξεκαθαριστεί δημόσια και από τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, η Περιφέρεια Ηπείρου θα συνεχίσει το δικαστικό αγώνα για την ισότιμη μεταχείριση όλων των κατοίκων των περιοχών από τις οποίες διέρχεται η Εγνατία οδός. Επισημαίνουμε ιδιαίτερα ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα Νόμο, σχετική Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα οποία επικαλείται η Περιφέρεια στην προσφυγή της ενώπιον του ΣτΕ, οι κάτοικοι των δήμων εντός των οποίων λειτουργούν σταθμοί διοδίων, απαλλάσσονται της καταβολής διοδίων μέσω εφοδιασμού Κάρτας Ελεύθερης Διάβασης», σημειώνεται αρχικά στην ανακοίνωση.

Στη συνέχεια τονίζεται πως σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, που παραμένει εν ισχύ, απαλλάσσονται από καταβολή διοδίων, εκτός των κατοίκων του Δήμου Μετσόβου και οι κάτοικοι των Δήμων Ιωαννιτών και Δωδώνης.

Ως προς την απαλλαγή των κατοίκων του Μετσόβου από τα διόδια Μαλακασίου, η Περιφερειακή Αρχή, σημειώνει πως αυτή αποτελεί αποκατάσταση μιας πρόσθετης αδικίας, καθώς μέχρι σήμερα υποχρεώνονται σε καταβολή πλήρους τέλους διοδίων που δεν ανταποκρίνονται όμως στα διανυόμενα χιλιόμετρα, που ανέρχονται μόλις σε επτά!

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, για την Περιφερειακή Αρχή το ζήτημα απαλλαγής από διόδια αφορά το σύνολο της Π.Ε. Ιωαννίνων (όπως έγινε και με την Π.Ε. Θεσπρωτίας), και φυσικά το Δήμο Ζαγορίου με τον οποίο υποστηρίζεται από κοινού η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αμέσως μετά στην ανακοίνωση σημειώνονται και τα εξής: «Ως προς τα διόδια της υποθαλάσσιας ζεύξης Ακτίου, τα οποία επίσης περιλαμβάνονται στην πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η Περιφέρεια, όπως ήδη έχει δηλώσει ο Περιφερειάρχης, έχει ζητήσει από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης των περιφερειακών ενοτήτων της, την απαλλαγή των κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, με το πρόσθετο επιχείρημα ότι σημαντικός αριθμός τους, υποχρεώνεται να μεταβαίνει καθημερινά για επαγγελματικούς, κοινωνικούς, εμπορικούς κλπ. λόγους στην ευρύτερη περιοχή του Ακτίου. Πρέπει να γίνει σαφές, ότι τα αιτήματα της Περιφέρειας διατυπώνονται για τα δύο έργα που κατασκευάστηκαν ως δημόσια και τα οποία δεν εξυπηρετούνται με παράλληλο δίκτυο συγκοινωνιών, κατηγορία στην οποία δεν υπάγεται η Ιόνια Οδός, για την οποία ισχύουν τα αιτήματα που υπέβαλλε το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση, η οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος των διοδίων θα γίνει με την καθιέρωση των ηλεκτρονικών - αναλογικών διοδίων».

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος